В националното честване ще участват редица политици и общественици

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

147-ата годишнина от Шипченската епопея ще бъде отбелязана с участието на представителни военни подразделения. Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев ще участва в националното честване. Тържественото събитие ще се проведе пред Паметника на Свободата на връх Шипка. В рамките на церемонията ще бъдат поднесени венци от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Почетният караул на паметника ще бъде от представително военно подразделение на 61-ва механизирана бригада – Карлово. Ще присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Проектирането на тунел под връх Шипка може да започне през 2025 г.

Като част от календара на Националните чествания по случай 147 години от Шипченската епопея, на 23 и 24 август ще се състои показ на учебно оръжие, боеприпаси и демонстрация на умения под надслов: „Докоснете се до Българската армия“. Организатори са Военно окръжие – Габрово и Клуб „Приятели на Българската армия“ към Професионална техническа гимназия (ПТГ) „Д-р Никола Василиади“ – Габрово.

Над 300 души облечени като опълченци и башибозук пресъздадоха епичните боеве за старопланинския проход Шипка през 1877 г. Историческите възстановки на до паметника на свободата се правят единствено през август, когато отбелязваме паметното събитие от Руско-турската освободителна война.

Възстановката беше кулминация на националните чествания по случай 147 години от битката, предрешила изхода на Освободителната война и останала в историята ни като Шипченска епопея.

А тази година се отбелязват и 90 години от откриването на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Неговият първи исторически ремонт, все още не може да започне и затварянето на музея се отлага.

„Процедурата за строително-монтажните работи беше прекратена, заради пропуски в офертните предложения на кандидатите. На 1 август беше обявена отново процедура и на 27 август, трябва да я обявим отново, за да почнем, да набираме офертите. Това означава, че до края на годината и началото на следващата - Паметника на свободата работи в обичайният си режим”, обясни директорът на националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” Чавдар Ангелов.

Паметникът на свободата е своеобразна машина на времето, която връща всички, които са го посетили 147 години назад, припомняйки за епопеята на Шипка.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: БГНЕС