От Комисията обявиха, че ще вземат решението в най-кратки срокове

Подготовката за предсрочните парламентарни избори върви нормално. Това обяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. Към момента документи за участие във вота са подали 19 партии и 6 коалиции. Вече регистрирани са 9 партии, а документите на останалите се проверяват. На две коалиции е постановен отказ. Според предварителните списъци избирателите са 6 640 383. Броят на избирателните секции ще бъде около 11 645.

Нови ходове от Ахмед Доган и Делян Пеевски заради отказаните регистрации в ЦИК (ОБЗОР)

Ден преди края на регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите, казусът с ДПС остава неразрешен. Очаква се финалната дума на ЦИК. Дотогава остава неясно дали Движението ще вземе участие на предстоящия вот и под каква форма. От Комисията обявиха, че ще вземат решението в най-кратки срокове. Това би трябвало да се случи до утре. Преди това очакват произнасянето на ГРАО за внесените подписи.

Битката за това кой ще регистрира ДПС за изборите продължава с опити за вписване и отписване в ЦИК от двамата председатели Джевдет Чакъров и Делян Пеевски. Докато Пеевски обжалва отказа за регистрация на коалицията „Движение за права и свободи – Ново начало”, от страната на Доган внесоха документи за самостоятелно явяване на изборите на партия ДПС.

„След като беше подадено това заявление, до момента са постъпили още 8 документа от двамата представляващи партията, с които се оттеглят или потвърждават действията на съответния представляващ партията”, коментира заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС около Пеевски

„Аз се надявам, че няма да се стигне до ситуация, в която българските избиратели да бъдат лишени от правото да гласуват за партията, която са избрали”, добави говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите на представителите на ЦИК натиск не е имало, а решенията се взимат безпристрастно. Отговорът им е по повод обвиненията от страна на Пеевски, че Комисията е компрометирана. „На мен не ми е известно член на ЦИК да е подлаган на натиск. За себе си гарантирам, че е така”, подчерта Томов. „На мен никой не ми е указвал натиск, не е правен опит и не знам на някой колега да му е указван натиск. Ръководим се само от закона и документите, които са представени пред нас”, обясни Матева.

В очакване на решението, от ДПС около Ахмед Доган заявиха, че всички документи са им изрядни и няма причина да получат отказ. „Ние сме спазили изцяло буквата на закона и сме подали всичко необходимо. Ще обърна внимание как стана регистрацията на 2 септември, където ние бяхме първи по време, което трябва да се тълкува като първи по право”, каза независимият депутат Тимур Халилов.

Халилов: „Демокрация, права и свободи – ДПС“ подаде всички необходими документи за регистрация

От ДПС около Пеевски обаче вече многократно подчертаха, че са подали първи електронно заявление. Освен това, в съобщение до медиите подчертаха, че коалиция „ДПС – Ново начало” има нотариално заверено съгласие от ръководството на парламентарната група, чийто председател е Пеевски, за използване наименованието и абревиатурата на партията. Но според Халилов ДПС около Доган притежава печата, а Пеевски обяви за изключен.

„С акта, който направиха те вчера и заявлението за оттегляне на регистрацията на ДПС за самостоятелно участие в изборите, показват, че не представляват ДПС, че тяхната единствена цел е да унищожат ДПС и да откраднат марката”, категоричен е Халилов.

Сега се очаква решението на ЦИК за самостоятелната регистрация на ДПС. Срокът, в който Върховният административен съд може да задължи Комисията да регистрира партия или коалиция, е до 21 септември.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase