Според Петко Петков важно е политиците ни да говорят в един тон по вътрешнополитически теми

„България се държи като по-голям брат на РСМ като ѝ помага. Думата „мизерници”, изречена от северомакедонския вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, е обединяваща и не би трябвало да има различия в реакцията на нашите политици. Циничните думи не трябва да бъдат приемани". Това каза социологът от „Тренд” Евелина Славкова в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според социолога от "Галъп Интернешънъл" Петко Петков вчерашните действия са подарък за политиците. „Всички застанаха и говориха. Тази тема е хубава, крещяща. Трудните политически теми са за развитието на България, за вътрешната политика, за икономиката и в този ред на мисли политиците не говорят в един и същи тон”, коментира Петков.

Светлин Тачев: Няма какво да коментираме с РСМ, има споразумения

Според него политиците трябва да имат по-смели предложения. „По времето на COVID те видяха, че могат да не излизат един срещу друг, да говорят по тежки теми, да участват в дебат и така си продължават", каза още социологът.  

Той предупреди, че на тези избори може да стигнем санитарния минимум на избирателна активност. Възможно е в парламента да влязат партии с по 10-12 депутати, което ще затрудни приемането на политики.

Славкова каза, че е трудно да правят социологически прогнози. "Кампанията е решаваща заради опита на политическите партии да активират и твърдите си ядра. Тя даде пример, че по време на социологически проучвания хората в различни краища на страната казват, че усещането им е, че държавата липсва. Обърната е и темата с идеологията с представата за ляво и дясно политическо пространство", допълни Евелина Славкова.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase