"Образите са свързани, поставени са симетрично от двете страни на канала", каза проф. Людмил Вагалински

Нова двуметрова статуя беше открита в античния град Хераклея Синтика. Археолозите я намериха в петък следобед в канализацията на античния град, близо до Петрич. Преди месец на същото място откриха и първата изключително ценна статуя. Сегашната находка е от мрамор, размерите ѝ са внушителни. Открита е легнала по лице, но липсва главата ѝ.

Археолози откриха втора статуя в Хераклея Синтика

Тя ще бъде преместена в музея в Петрич на 3 октомври, каза проф. Людмил Вагалински. „Тази статуя е подобна на първата, която открихме – отново е на млад мъж. Като иконография може да датира от същото време. Със сигурност статуите са свързани, поставени са симетрично от двете страни на канала. Би трябвало да ги разглеждаме като един комплекс. Неслучайно точно тези две са подбрани да бъдат тук. През 2018 г. намерихме друга статуя непосредствено до канала. Очевидно те са свързани и като история, и като персонажи”, каза още проф. Вагалински.

„За пренасянето на новооткритата находка ще използваме същия сандък и кран, който ползвахме и за първата статуя. Не се очаква да бъдат открити други статуи на това място”, коментира археологът.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase