Коментар на Виктор Стоянов и Зоран Мърсески

"Трябва да бъдем обрани в поведението си и да се придържаме към преговорната рамка, въпреки неприятните изявления на северномакедонски политици. Правилно бе поискана оставката на вицепремиера Николоски. Това не е намеса във вътрешните работи на страната. РС Македония е член на НАТО, като нас". Това каза в студиото на "Твоят ден" Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония".

Николоски: Български политици да споменават моята оставка е намеса във вътрешните работи

По думите му сред мерките, които трябва да се предприемат срещу РСМ, е замразяването на еврофондовете. "Правителството на Мицкоски саботира Коридор 8, въпреки че се строи на 92% с евросредства. Така застрашават България и Румъния, както и свързаността ни със Западна Европа. Албанските политици и обществото искат РСМ да бъде част от ЕС. Северномакедонската част от страната обаче следва интересите на Сърбия. Много от хората стават граждани на Съюза чрез България и емигрират към страни от блока", коментира той.

От своя страна представителят на българската общност в РСМ Зоран Мърсески сподели, че антибългарската реторика не е нещо ново. "Поставя се под въпрос желанието за интеграция на Скопие. Хората в РСМ гледат на нарушенията между нашите държави на нещо голямо. Надявам се да не стане сериозен конфликт", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase