„Страната ни е изпълнила всички технически условия”, подчерта президентът

Няколко поред правителства - служебни и редовни, работят активно по темата за приемането на България в Шенген и по суша. Крайно време е. България е изпълнила всички технически условия за присъединяването ни към Шенгенското пространство. Това каза президентът Румен Радев от Ню Йорк. Той напомни за положените дипломатически и технически усилия.

„За мен е много важно, че по време на служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от мен, стартирахме така важния пилотен проект за охрана на нашата граница, заедно с Австрия. И се надявам всичко това да даде резултат”, посочи държавният глава.

„И най-вече - разбирането на всички държави членки. За това положихме много усилия, за тяхното разбиране, че охраната на външната граница на Европейския съюз е ангажимент на всички държави членки, а не само на тези държави, които имат тази обща граница”, обясни още Радев.

Държавният глава ръководи българската делегация и представлява страната ни в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, чиято тема е: „Да не изоставяме никого: да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения.”

„Основният приоритет от миналата година, който беше обсъден на Общото събрание на ООН за укрепването на средата на сигурност не само не е постигнат, но дебатът сега се провежда в условията на взаимносвързани глобални кризи. Към продължаващата и ескалираща война в Украйна вече се добавя войната в Близкия Изток с безпрецедентна хуманитарна криза в Газа, миграцията, насилственото разселване на хора, глобалната продоволствена криза и борбата със световния тероризъм“, заяви Радев.

Започва участието на Румен Радев в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН

Като предизвикателства пред международната сигурност държавният глава посочи още транснационалната организирана престъпност, климатичните промени и рисковете, свързани с развитието на изкуствения интелект.

Радев подчерта и думите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който заяви в своето обръщение днес, че светът не може да продължава повече по този начин и са необходими дълбоки реформи в ООН.

„България има своята значима роля с участието, подкрепата и генерирането на много инициативи. На първо място това е необходимата всеобхватна реформа на Съвета за сигурност. Нуждаем се от разширяване на категорията на участие. Нуждаем се от по-справедливо регионално представителство“, посочи президентът.  Затова, по думите на Румен Радев,  България подкрепя предоставянето на допълнително място в Съвета за Групата на страните от Източна Европа.

Държавният глава открои участието на страната ни в общите усилия за намиране на важни решения към постигането на по-достъпен и сигурен свят в условията на съвременните технологични предизвикателства и развиващата се цифровизация. Като пример за това президентът посочи съвместната инициатива между България и САЩ за постигане на безопасност на всички системи, базирани на изкуствен интелект.

Сред другите инициативи, в които България участва активно, президентът Радев открои изкореняването на бедността и проблема с водните ресурси, който е особен актуален за България през последните месеци.

Надежда Нейнски: Скандалът за протоколните снимки на Радев и Силяновска е провокация от РСМ

„Като член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 година България поставя фокус върху борбата с дискриминацията, антисемитизма, езика на омразата, както и овластяването на жените, равноправието между половете, закрилата на децата и защитата на свободата на медиите и на безопасността на журналистите. Една актуална тема за България, където наблюдаваме растяща автоцензура“, посочи още президентът.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase