Външните министри обсъдиха конфликта в Украйна и кризата в Близкия Изток

Министърът на външните работи Иван Кондов участва в четиристранна среща на министрите на външните работи на България, Румъния, Гърция и Хърватия в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Четиримата първи дипломати обсъдиха продължаващия конфликт в Украйна и неговите последици за регионалната сигурност и се спряха на еволюиращата криза в Близкия изток. Предмет на обсъжданията помежду им беше и политиката на Европейския съюз (ЕС) за разширяване.

Започва участието на Румен Радев в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН

Иван Кондов и неговите колеги бяха единодушни, че непоколебимата подкрепа за Украйна трябва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Четиримата дипломати бяха категорични, че бъдещето на Украйна е в ЕС, се посочва в съобщението на българското Външно министерство.

Общо беше и становището, че новата геополитическа реалност отрежда централната роля на политиката на разширяване на ЕС. В наш интерес е да имаме в съседство стабилни, проевропейски и проспериращи съседи, се казва още в него.

Четиримата се договориха да продължат да координират позициите си по тези и други въпроси от европейския и глобалния дневен ред.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase