Причината - изтичащите срокове по ПВУ

Грозни сцени в парламента часове преди старта на предизборната кампания. С окупация на трибуната, рязане на кабелите на високоговорителите в пленарната зала, изключени светлини и пеене на химна. Така завърши последното редовно заседание на 50-ия парламент, на което се обсъждаха промените в Закона за енергетиката.

Заради изтичащите срокове обаче не е ясно дали депутатите или председателят на Народното събрание няма да свикат извънредно заседание. Вероятността да се съберат в понеделник е голяма.

Промените в Закона за енергетиката са свързани с Плана за възстановяване, според който България трябва да отдели 500 милиона лева за рекултивация на терените на „Мини Марица-изток“. От четвъртия опит в 21 ч. парламентът успя да събере кворум, но въпреки това нямаше успех - трибуната се оказа окупирана, а кабелите на звука - изтръгнати. Всичко това пред погледа на гостите миньори. 

„Процедурата ми е по начина на водене, тъй като вие нарушихте правилника в чл. 46, ал. 4“, каза депутатът от „Има такъв народ“ Павела Миткова. „Няма ред в залата и няма как да ви чуем“, посочи председателят на Народното събрание Рая Назарян. „Няма и да има, госпожо председател“, отвърна Митова, а от залата се чу: „Така си мислиш ти!“

България губи 3 млрд. евро заради неприетите промени в ПВУ

Вносителите се опитаха да четат от място, но и този път звукът в залата беше прекъснат. „Искам думата, госпожо председател, каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. И започна: С решение на Министерския съвет №702 от 2023 г. е актуализирана пътната карта”.

Хаосът продължи, а за преговори на трибуната отиде Делян Пеевски. Последва 10 минути почивка и Председателски съвет. Споровете се пренесоха в кулоарите. „30 000 български граждани, чиито семейства се изхранват от това, че работят в ТЕЦ-овете, да останат без работа“, отбеляза депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

„Имаше изключително грозно отношение към част от синдикатите, които са приели да водят преговори през деня с групите ГЕРБ-СДС и ДПС, които са били заблудени“, заяви депутатът от „Възраждане“ Цвета Рангелова.

„Дърпане на кабели, чупене на високоговорители, дърпане на дамите, които работят в парламента. Една пълна простотия“, така обясни ситуацията депутатът от ПП-ДБ Кирил Петков.

Последното заседание на НС: Окупация на трибуната, загасени лампи и изпълнение на химна

„С този цирк, който се разигра в пленарната зала, ние загубихме много милиарди средства от европейските фондове, безвъзвратно“, допълни Добрев.

„Става дума за 500 млн. конкретно за миньорите и енергетиците. Абсурдното е, че имаше гласове това да мине в зала и не се стигна дотам заради този саботаж на партиите“, твърди депутатът от ДПС Станислав Анастасов.

След почивката в залата се регистрираха само девет депутати и заседанието беше закрито. Въпреки това, част от народните представители останаха в залата - на тъмно.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase