Бен-Дрор Йемини разкрива може ли да се постигне траен мир

Бен Йемини е израелски журналист с активна гражданска позиция за конфликта в Близкия Изток. Той е и университетски преподавател, като повечето лекции, които води са посветени на медийното отразяване на военните конфликти.

Как бихте описали настоящата ситуация в Близкия Изток?

„Основният ми проблем спрямо всичко, което се случва е, че много хора от чуждестранните държави, не разбират каква е нашата ситуация. В крайна сметка ние говорим за две терористични организации, които се намират от двете страни на Израел – „Хамас” и „Хизбула”. Тези организации публично заявиха, че основната им цел е да убият колкото се може повече евреи. Лидерите на тези организации, като например Юсуф Карадави, твърдят, че случващото се в момента цели да бъде довършена работата на Хитлер. Разбират ли хората за какво става дума? Когато ни критикуват, те наясно ли са, че ние сме изправени срещу чудовища? Знаят ли, че се борим очи в очи с новите нацисти”, казва Йемини.

През последните дни станахме свидетели как хиляди пейджъри и радиоустройства избухнаха в Ливан. Най-малко 37 души загинаха при тези инциденти. Как, според вас, е извършена тази операция?

„Иска ми се да знаех. Аз не съм част от „Мосад” или от някоя друга организация за сигурност. Твърди се, че Израел стои зад тези атаки, но не разполагам с повече детайли. При подобни ситуации винаги има ответен удар, винаги има отговор. Държа да подчертая обаче, че ние не поемаме инициативата за конфликта. Нито за станалото в Ливан, нито за ударите от 7 октомври миналата година. Със сигурност е възможно да има отмъщение, защото това е в природата на терористичните организации”, разказва журналистът.

„Подобен тип организации нападат при всяка удобна възможност. Те не чакат конкретен повод. Когато в идеологията ти е заложено да отнемеш живота на възможно най-много хора, ти се възползваш от всяка възможност. „Хамас” е индустрия на смъртта”, смята Йемини.

Според израелския журналист действията на неговата държава са насочени към самозащита в отговор на терористични атаки, въпреки че тези операции често са критикувани заради последиците върху цивилното население.

„Бих искал да ви попитам – когато „Хамас” изстрелва ракети срещу гъстонаселени райони, как трябва да постъпим ние? Трябва да не правим нищо? Не трябва да търсим отмъщение? Какво би се случило във вашата държава ако столицата ви или определена част от страната е бомбардирана безкрайно? Нима ще кажете: „О, колко хубаво, продължавайте, недейте да спирате” или ще търсите начин да си отмъстите? Това, което прави Израел е да се защитава срещу организациите на терора”, посочва още Йемини.

В конфликта обаче често има и косвени жертви, като цивилни граждани, които се оказват в центъра на военни действия Това води не само до загуба на живот, но и до тежки хуманитарни кризи.

„Като човешко същество съжалявам за всеки невинен живот, погубен от тази война. Но докато аз тъжа – те празнуват. Това е разликата между нас и тях”, казва той.

През тази седмица шестима души загинаха, а над 15 бяха ранени в израелски удар в Бейрут, насочен срещу предполагаеми военни цели на „Хизбула“, но засягащ и цивилни зони.

„Има много високопоставени членове на „Хамас” и „Хизбула”, които Израел успя да елиминира. Но това са неща от абсолютна необходимост. Това е най-добрият начин да се защитим, да се предпазим от сценария, при който още и още невинни граждани биват убити. Нашата цел е да предотвратим щетите спрямо тези хора”, убеден е Йемини.

Освен журналист, Бен Йемини е и автор на книгата „Индустрия от лъжи”, където разглежда как, според него, съвременната пропаганда срещу Израел напомня демонизацията на евреите от 30-те години на XX-ти век.

„През 30-те години на XX век евреите са демонизирани. По това време са изговорени много лъжи за тях. Сега сценарият сякаш се повтаря. Лъжите и машинациите са насочени към държавата на евреите. Прави ми впечатление, че никой в европейските медии не обръща внимание на истинската природа на организации като „Хамас” и „Хизбула”. Често ни демонизират, защото сме потърсили своето отмъщение и се защитаваме. Съжалявам, но това не ми харесва”, коментира още израелският журналист.

„Дразня се, когато някой каже, че израелците са колонизатори. Що за глупост! За какво изобщо говорите? Моите баба и дядо идват от Йемен преди повече от 100 години без нищо. Знаете ли защо? Защото те са бежанци, избягали от Йемен. Говоря за годините веднага след края на Първата световна война. Тогава евреите са били преследвани. Сега учeни в Европа и САЩ твърдят, че става дума за колонизатори. Те колонизатори ли са? Не. Не са. Те са бежанци. За съжаление обаче лъжите явно отново вземат превес”, казва още той.

Йемини твърди, че академичните среди на Запад често насърчават едностранчиви възгледи, които според него демонизират Израел.

„Това се случва поради много причини. Академичните среди стават все по-прогресивни. Те често предпочитат да застанат зад привидно по-слабата страна в даден конфликт. Тук обаче не говорим за слаби страни, говорим за терористи. Нямам против това по-слабите да бъдат подкрепяни, стига обаче да не са терористи. Не и когато същите тези терористи директно заявяват, че идват, за да завладеят Европа. Те го казват. Не аз”, допълва журналистът.

Успоредно с това обаче Йемини осъзнава колко тънка е границата между обоснованата критика спрямо действията на израелските власти и „демонизацията”.

„Не ме разбирайте погрешно – аз искам да има мир не днес, не утре, а вчера. Не съм някакъв сляп последовател на моето собствено правителство. Опитвам обаче да направя разграничение между критиките към нашата власт и възгледите ми за конфликта. Това са две отделни неща. Не гледайте на мен като привърженик на израелското правителство. Аз го критикувам в почти всяка статия, която пиша. Ние можем едновременно да критикуваме властта, но и да подкрепяме идеите за примирие. Също така можем да защитаваме собствената си страна и правото на тази страна да се отбранява срещу терора”, смята той. 

Какви грешки откривате в действията на израелското правителство?

„Според мен правителството ни допусна грешка още в първата седмица от конфликта. Израел трябваше да предложи на „Хамас” някаква форма на примирие, но при две условия – демилитаризация на региона и незабавно освобождаване на всички заложници”, убеден е Йемини.

„Доста често, когато не направиш нужното, за да спреш такъв тип терористични организации още в зародиша на техните действия, може да ти се наложи да се бориш с далеч по-силна нейна версия в близко бъдеще. Ние не можем да бъдем омиротворители. Има една поговорка, според която омиротворителят е този, който храни крокодила със себе си, надявайки се, че ще бъде последният изяден. Ние обаче няма да бъдем изядени от крокодила, държа да подчертая това”, казва той.

Как и кога трябва да приключи този конфликт?

„По мое мнение този конфликт трябва да бъде спрян възможно най-бързо. Ако бях министър-председател щях да обявя примирие още днес. С интерес щях да наблюдавам отговорът на „Хизбула” и „Хамас”, смята Йемини.

На какви компромиси сте готови в името на този мир?

„Компромисите вече бяха направени. Те обаче не зачитат никакви резолюции, никакви споразумения. Ние знаем какво трябва да бъде решението на конфликта и сме го поставили на масата. Обезоръжаване на „Хамас”, обезоръжаване на „Хизбула”. Ние не искаме нищо от ивицата Газа, аз искам това, което е и желанието на по-голямата част от хората на Израел – Газа да просперира, Ливан да просперира. Ние не искаме война. Защо да харчим толкова много пари за война, вместо да ги инвестираме в нещо, което ще доведе до просперитет”, добавя още журналистът.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase