Експозицията включва предмети и документи, невиждани досега

Националният исторически музей отбеляза 130-ата годишнина от рождението на цар Борис III с експозицията „Цар Борис III. Личност и държавник“, предаде БГНЕС.

76 години по-късно: Защо чак сега тленните останки на цар Фердинанд бяха погребани в България

Значими за българската история оригинални документи, както и уникални предмети, накити, униформи и наградни отличия, както и фотографии, илюстриращи жизнения път на цар Борис III, неговата държавническа дейност и любовта му към природата, науката и техниката, са представени в хронологичен ред в централното фоайе на НИМ.

Снимка: БГНЕС

„Националният исторически музей се старае да отбелязва с временни изложби и с промяна на постоянната си експозиция всички значими събития от българската история. Това е нашата мисия. Това е нашата цел“, каза директорът на НИМ Бони Петрунова.

Експозицията включва и документи и предмети, които досега публиката не е виждала. За изложбата НИМ си сътрудничи с Държавна агенция „Архиви“ и с Националния политехнически музей. Бони Петрунова благодари за съвместната работа на председателя на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев и на директора на Политехническия музей д-р Екатерина Цекова. „Нашите съвместни усилия доведоха до тази наистина много интересна изложба, особено за хора, които се интересуват от документи от това време“, заяви директорът на НИМ.

Снимка: БГНЕС

Самият цар Борис III, отбеляза Петрунова, е една изключително интересна и според много историци противоречива фигура. „Много хора го хвалят, други го критикуват, но така или иначе той много достойно преживява своето царстване и е принуден да се справя с много и различни тежки проблеми на държавата“, подчерта тя.

Директорът на НИМ разказа, че когато цар Фердинанд I отстъпва престола в полза на своя син Борис III, държавата е в много тежко състояние след две национални катастрофи, с откъснати земи от нашата територия, след това влизаме във война, която никак не е лека и трябва да се вземе страна. „Който познава тази история или желае да се запознае с нея, има какво да види, има какво да прочете, за да види колко дипломатично, с колко предвидливост някои неща са се случили“, добави Петрунова.

В кухнята на „На кафе”: Рецепти, вдъхновени от готвача на цар Борис III (ВИДЕО)

За нея самата има две неща, които приема лично и които винаги повтаря, когато стане въпрос за управлението на този български владетел. „Едното е, че точно по негово време е разрешено на жените да гласуват и въобще да вземат участие в политическия живот. Ако не беше така, сега нямаше да имате пред себе си директор жена. А другото е присъединяването и връщането обратно на различни територии, откъснати от България насилствено с неправилни договори“, сподели тя.

Снимка: БГНЕС

Въз основа на налагането на разумна и предпазлива външна политика, цар Борис III има безспорни заслуги за връщането на Северна Добруджа (или Южна Добруджа за Румъния) в пределите на българската държава през есента на 1940 година. В резултат на връщането на Северна Добруджа на България, археологът Бони Петрунова прави едни вече 21-годишни разкопки на нос Калиакра и „там се доказа, че това е много българско място“. „Цар Борис III неслучайно и абсолютно заслужено е бил наречен Обединител“, категорична е Петрунова.

На официалното откриване на експозицията „Цар Борис III. Личност и държавник“ в НИМ присъства и единственият син на българския монарх Симеон Сакскобургготски, бивш министър-председател (2001 – 2005) и цар на България (1943 – 1946), Борис Сакскобургготски (Борис Търновски), служебният министър на културата маестро Найден Тодоров, служебният министър на туризма Евтим Милошев, историкът и бивш ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев, български духовници, както и други официални гости. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Мира Мирчева
Източник: БГНЕС