Вижте повече за пещера „Бисерна”

Пещера „Бисерна” е един приказен свят на 3,5 милиона години. Под земята всичко блести с бисерна прелест. Чудо на природата, скрито в пазвата на Шуменското плато.  С помощта на художествено осветление подземните галерии са като сцени от научно-фантастичен филм. Всяка капчица вода блести като бисер.

На Шуменското плато няма по-дълга и по-живописна пещера. „Бисерна” впечатлява със своите 3 километра подземни галерии, от които две трети са детайлно картирани. Изграден е 800-метров туристически маршрут и постоянна температура около 10-11 градуса.

„Дотам и обратно”: Разходка из скалните манастири на Шуменското плато (ВИДЕО)

Една от галериите е наречена „Ботаническата градина”. Тук можем да видим всяко от основните пещерни образувания. Висящите сталактити, стърчащите сталагмити, както и сталактоните, свързвани тавана с пода.

„Бисерна” се появява на картите в началото на 19 век, благодарение на френски географ. Столетие по-късно е проучена от българските спелеолози. В съвременността течащата кристално чиста вода се е ползвала за производство на бира в местната пивоварна. Днес пещерата е блестящ „Бисер” сред забележителностите около Шумен.

Ден след ден есента посипва плодородните равнини на Североизтока с пастелни цветове. В полетата кипи обичайната дълбока оран. Идват онези приятно прохладни дни, в които, галени от мекото слънце, търсим уюта на леките разходки сред природата.

Повече по темата гледайте във видеото.