Обектът се изследва от едва три години

Покрай Древния град Хераклея Синтика интересът към археологията в България рязко се повиши. Затова и ще ви покажем едни разкопки, които са много близо до това място и още по-близо до най-малкия град в България Мелник. Там вече пирамидите и виното не са единствените забележителности.

Мелнишките пирамиди вече поставяме и две църкви построени една върху друга. Това представлява археологическия обект църква Св. Богородица-Живоносен извор, който се намира на много достъпно разстояние – пешеходно, до туристическата пътека към Роженския манастир и мястото наистина е много впечатляващо и красиво.

Възрожденска църква, а под нея и една средновековна църква от 13 век. Това представлява археологическия обект Св. Богородица-Живоносен извор. „Построени са една върху друга, понеже старата църква е била в руини. Това е била практиката при лошо състояние на стария храм, да бъде построен нов“, казва гл.ас.д-р Методи Златков, ръководител на археологическия обект.

Находките вече е трудно да се изброят - красиви фрагменти от майсторски изработени стенописи, над 200 открития от камък керамика и метал, частично запазени мраморни релефни плочи.

Продължава реставрацията на находките от Хераклея Синтика (ВИДЕО)

„Намерили сме редица предмети: монети, керамични съдове, метални съдове , каменна пластика средновековни и възрожденска интересна. Но най-интересното нещо са фрагмените от средновековния живопис, които в момента са в момента в лабораторията на Националния исторически музей, за обработка, за да могат да бъдат показани на зрителите“, посочва гл.ас.д-р Методи Златков.

Обектът се изследва от едва три години. Проектът е на Националния археологически институт с музей при БАН, в партньорство с музеите в Сандански и Благоевград, Министерство на културата и община Сандански.

„В тази част Мелник, преди да почнат нашите разкопки не бяха правили археологически проучвания, това е Роженското дере. Така е известно понеже оттук минава пътя за Роженския манастир, стария път. Той е много удобен, понеже така или иначе тука минават всеки ден туристи за Роженския манастир, така че идват хора“, казва ръководителят на археологическия обект.

„Той е един интересен маршрут, защото минава покрай пирамидите на Мелник, които са много интересни не само за нас , а и за туристите, които идват извън България. За първи път разбирам, че тука ще има нещо, един обект, то ще една предавка към маршрута за Роженския манастир и хората могат да се отбият да видят нещо от старо време от 13 век , да речем , тъй ще е една идеална спирка за туристите“, посочва Георги Георгиев, екскурзовод.

Откриха глава на статуя при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика (ВИДЕО)

„Крайната цел е, освен научното,  да извлечем максималната информация за проекта и да бъде обекта консервиран, реставриран и социализиран. Т.е да бъдат направени, укрепени , да бъдат направени подходящи подходи и табели за хората. И това да бъде едно от приятните места за посещение, и да могат туристите, които идват в Мелник, а те не са малко, да има какво да видят и от миналото на града“, казва гл.ас.д-р Методи Златков.

Повече по темата гледайте във видеото.