По думите на Цветозар Томов МВнР отчита висок риск за провеждане на избори в Израел и Ливан

"В Израел и Ливан отпаднаха избирателните секции. Предложението на МВнР за затварянето на секциите в Тел Авив и Бейрут беше прието от ЦИК. Преценката е, че обстановката е прекалено несигурна за провеждане на избори и няма практическа възможност да се образуват избирателни секции". Това каза Цветозар Томов, заместник-председател на Централната избирателна комисия, на брифинг във вторник. 

Какво възнаграждение ще получат членовете на РИК и СИК за изборите

"Към момента нямаме проблеми с изпълнението на сроковете", посочи той. По думите му от 1 до 8 октомври са приети общо 39 решения, свързани с изборния процес и организацията му. 

Гласуване извън страната

Цветозар Томов посочи, че на 1 октомври е изтекъл срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. "Подадени са 30 689 заявления - по-малко, отколкото при предишни избори", каза още той. Според него намаляващата избирателна активнст у нас и в чужбина се дължи на няколко неща. "При толкова много парламентарни избори секциите в чужбина се разкриват там, където са гласували 100 или повече избиратели. Гласуващите не са склонни активно да подават заявления, когато има секция в техния град", каза Томов. Той призова хората извън страната при следващи кампании да подават заявления, "защото това улеснява работата, а ако не са подали трябва да се дописват в изборния ден". Според Томов това е предпоставка за по-бавно протичане на изборите. По думите му има общо 719 разкрити секции в 57 държави.

Вотът в чужбина: Най-много избирателни секции ще има в Турция

По рано днес МВнР информира, че след получаване на съгласие от съответните държави, избирателни секции за провеждане на изборите за народни представители ще бъдат образувани и в Алжир, както и в секциите извън дипломатическите и консулските представителства в Австрия,  Норвегия и Швейцария. 

Пълният списък с държавите и местата, в които ще бъдат образувани избирателни секции в чужбина може да видите ТУК.

Информацията за адресите на избирателните секции във всички държави, в които българските граждани в чужбина ще могат да упражнят правото си на глас, се публикува на официалната страница на МВнР в рубриката „Избори за Народно събрание – 27 октомври 2024г.“, както и на страниците на всички български дипломатически и консулски представителства в чужбина.

Консултациите за състава на СИК

Започнаха консултациите с представителите на парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии и коалиции относно предложения за състава на секционните избирателни комисии извън страната. Томов припомни, че формациите, които не са парламентарно представени, също могат да участват в тях.

"На консултациите винаги има спорове, но и винаги досега в мандата на тази комисия се е стигало до споразумение и съставите са определяни чрез него", поясни Томов.

Заявления за гласуване по настоящ адрес и подвижна избирателна кутия

Заместник-председателят на ЦИК припомни и за наближаването на изтичането на срока за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. Той изтича на 12 октомври.  Относно зявленията за гласуване с подвижни избирателни кутии, Томов припомни, че "хората със здравословни проблеми ще имат още една възможност да подадат заявление, ако са изпуснали срока, през следващата седмица".

Още по темата гледайте във видеото.

Редактор: Мира Мирчева