Страната е критикувана заради методите си за изпълнение на смъртни наказания

Саудитска Арабия е екзекутирала филипински гражданин, излежаващ присъда за убийство, въпреки дългогодишните усилия на Филипините да предотвратят екзекуцията, включително и обжалване от страна на президента им, съобщи „Асошиейтед прес“.  

Запознат със случая филипински служител, решил да запази анонимност от съображения за сигурност, заяви, че гражданинът е бил арестуван от саудитските власти през 2020 г. по обвинение в убийство. Смъртната присъда е била произнесена с окончателен съдебен акт миналата година, а екзекуцията е била извършена в събота.

Филипинският президент Фердинанд Маркос-младши заяви, че съжалява за екзекуцията, и че неговата администрация ще предостави подкрепа на семейството на екзекутирания. „Помолихме за милост нашите приятели в Саудитска Арабия и те казаха, че ще прегледат случая отново. За съжаление, законът там е много строг и очевидно присъдата е останала в сила, вследствие на което животът на един филипински гражданин бе отнет", посочи той.

Екзекутираха мъж за убийството на жена в Тексас (СНИМКИ)

Филипинското външно министерство заяви, че правителството е предоставило правна помощ „и е изчерпало всички възможни средства за защита, включително президентско писмо с апел“, за да се опита да отмени екзекуцията. Семейството на жертвата е отказало да приеме финансово обезщетение.

Саудитска Арабия е обект на критики от страна на правозащитни организации заради методите си за изпълнение на смъртни наказания, включително обезглавявания и масови екзекуции. В миналото властите там закачаха тялото и отрязаната глава на екзекутирани хора на стълбове като предупреждение.

Според филипински официални лица най-малко 86 души, от които 63 мъже и 23 жени, са били осъдени на смърт по света. Много от тях за убийства и незаконни престъпления, свързани с наркотици.

Редактор: Камена Георгиева
Източник: Габриела Иванова, БТА