Все повече непълнолетни стават жертви в онлайн пространството

Тревожна статистика - почти 6 пъти повече сигнали за онлайн тормоз над деца са постъпили в Центъра за безопасен интернет до септември месец тази година спрямо миналата. Все повече непълнолетни стават жертви в онлайн пространството, а възрастта спада.

Едно на всеки седем деца у нас споделя, че е станало жертва на тормоз в онлайн пространството. Само за девет месеца тази година на горещата линия на Центъра за безопасен интернет са постъпили 293 312 сигнала.

СЗО: България е сред държавите с най-много кибертормоз сред младите

За сравнение за цялата 2023 година сигналите са били 46 000. Възрастта на жертвите е предимно между 10 и 14 години, а 99% от тях са момичета. И още - за третото тримесечие на тази година България е на първо място по брой подадени сигнали за насилие над деца към международната мрежа за сигнали.

Децата стават все по-уязвими във виртуалната реалност, а причината, според експерти е липса на умения за разпознаване на рисковете. „Затова е много важно и родители, и учители, и ние като Център, и държавните институции да развиваме тези умения у децата. Няма нещо, което да е по-важно стратегически от това да развием техните умения”, посочва Антоанета Василева, ръководител на Националния център за безопасен интернет.

В Гърция ще изключват ученици за подигравки с други деца през социалните мрежи

През тази година се наблюдава и обрат в тенденциите: Подателите на сигналите за тормоз вече са предимно родителите.

Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация “Родители”: Както учим децата си да пресичат безопасно от най-ранна детска възраст, така искаме или не дигиталното родителство, както ние често го наричаме е тук и ние сме част от него.

И въпреки че децата прекарват по-голямата част от деня си в училище – само 9 от сигналите са подадени  от учители. „Забелязахме тази тенденция, че се засилва по време на Ковид-19 и едно от обясненията е, че учителите смятат, че проблемите на децата онлайн е по-скоро свързана с реакциите на родителите, а не на училището”, казва Антоанета Василева, ръководител на Националния център за безопасен интернет.

На ден около 600 уникални български IP адреса свалят нецензурно съдържание с деца. „Огромна част от педофилите на практика свалят от киберпространството подобни материали и ги разпространяват чрез автоматизирани програми. Малка част от тях са готови да създадат фалшив профил в някаква социална мрежа, от който да започнат да комуникират с деца и много малка част пък от тази малка част са готови на физически контакт с деца. И въпреки че казваме малка част от малка част става въпрос за десетки, да не кажа стотици граждани”, посочва ст. комисар Владимир Димитров, директор на дирекция „Киберпрестъпност” към ГДБОБ.

От тази есен влизат в сила и мерки за превенция, като ще се засилят обучителните дейности за дигитална грамотност на ученици, учители и родители.