Коментар на бившия социален министър Христина Христова

Колко трябва да бъде минималната заплата и защо синдикати и работодатели не постигат консенсус? Коментар по темата в „Интервюто в Новините на NOVA“ направи бившият социален министър Христина Христова. 

"Дебатът за минималната работна заплата в България е голям, защото е много голям относителният дял на работа. Над 450 000 души получават минимално заплащане. Разбира се, има и гласове въобще да няма минимална работна заплата. Аз винаги съм твърдяла, че трябва да има една минимална цена на труда, под която никой работател не може да слиза. Но трябва да има баланс в това. Тези предложения, които са за замразяване на доходите - никога не съм харесвала екстремизма нито в едната, нито в другата посока", подчерта Христова. 

Социалният министър: 835 лева ще е нетната минимална заплата през 2025 г.

По думите ѝ "ключвата дума е баланс". "Трябва на основата на социален диалог да се вземат предвид равнището на заплатите в страната, да се вземе предвид равнището на производителността и разбира - жизненото равнище в съответната държава. И така да се преговаря за минимална работна заплата. Като е дадена една цел - тя да достигне 50 процента от брутната заплата", обясни тя

Повече по темата гледайте във видеото. 

Редактор: Станимира Шикова