Според него пред депутатите има три сценария

„Общата сума, за която говорим - по ПВУ, RepowerEU и териториални планове, е 14,5 милиарда лева. Само второто плащане е 1,2 милиарда. Докато не направим реформите от второто плащане, не можем да получим други суми. Тоест в момента са блокирани 12 милиарда лева". Това заяви в ефира на предаването „Твоят ден” бившият зам.-министър на финансите Ивайло Яйджиев. 

Според него пред депутатите има три сценария. „Или да приемат реформите и да се отключат тези пари, или да не се приемат реформите и да се спрат проектите, финансирани с тези средства, или трябва да се извади 6% от националния бюджет, което ще ни вкара в свръхдефицит. Депутатите не искат да направят този избор”, каза Яйджиев.

Преди това той обясни, че ПВУ не предвижда затварянето на ТЕЦ-овете в района на „Марица Изток” или други централи.

„В Пътната карта никъде не пише да има затваряне на ТЕЦ-ове. Тя е една прогноза за това какво ще се случи с българската енергетиката. Разработена е преди година и половина. Но събитията се движат преди нея. Ако е записано, че ще има спад на емисиите от 40% до 2026 г., виждаме, че този спад е по-голям още през 2024 г.”, каза още Яйджиев.

Той обясни, че според ПВУ, одобрен от ЕК, последната въглищна мощност у нас трябва да затвори през 2038 г. и това е съгласувано със синдикатите и работещите в ТЕЦ-овете.

„Факт е обаче, че само за последните пет години производството е спаднало с повече от 50%. Процеси, които се случват без намеса на МС, се движат по-бързо от предвиденото”, обясни Яйджиев.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Ина Григорова