Поклонението се състоя в храм „Света София”

България се сбогува с една от най-емблематичните фигури на родната музикална сцена - Кирил Маричков. Поклонението започна в 13 часа в храма „Света София”. Отпред се изви дълга опашка от хора, дошли да си вземат последно сбогом с музиканта. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО ТУК

Рок легендата си отиде в петък, малко преди да навърши 80-годишна възраст, оставяйки огромна празнина след себе си.

Маричков е известен като фронтмен и основател на легендарната рок група „Щурците”, които се превърнаха в икони на българската рок сцена. Някои от най-известните му песни, които ще останат в паметта на поколенията, са „Клетва”, „Две следи” и „Среща”.

Загубата на рок лекендата предизвика спонтанни акции в негова памет. В неделя пред НДК се събраха повече от 200 китаристи, които изсвириха някои от най-известните му песни. Почитатели на творчеството му оставяха свещи и цветя пред дома му.

Фенове на "Щурците" пяха в хор пред дома на Маричков (ВИДЕО)

Посланието в песните на Кирил Маричков беше свобода, демокрация, свободен дух. Това заяви композиторът Стефан Димитров. „Киро беше бунтар по душа. Животът му премина честно и почтено“, добави той. През 1989-1991 г. Кирил Маричков и Стефан Димитров са на площадите и пеят в подкрепа на демократичните сили, дават надежда на гражданите, че ще има промяна. „Много сърдечно, много сърцато участвахме тогава. Той написа една песен, която винаги ще остане „Аз не съм комунист“. Тя беше водеща по всички митинги и въздействаше на хората много силно“, спомня си Стефан Димитров. Композиторът подчерта, че присъствието на Кирил Маричков е било достолепно. „Той беше един честен човек и вярваше в това, което прави“, добави Димитров.

Видео: БГНЕС

„Отиде си един човек, но остава една епоха в съзнанието и душите на много, много българи”. Това каза музикантът Йордан Караджов - вокал на друга емблематична за родната рок сцена група – "Сигнал“, който се поклони пред паметта на колегата си. "Съжалявам, не трябваше това да се случи. Можеше още малко да радва хората", добави Караджов. "Ще ми липсва много", призна музикантът, споделяйки, че винаги ще си спомня първият концерт на "Щурците" през 1967 година, който е слушал на 15-годишна възраст.

Видео: БГНЕС

"Определено Дон Кихот. Кирчо беше борец за права, за истини". Това заяви големият български певец Васил Найденов в отговор на въпрос какъв човек беше Кирил Маричков и с какво ще го запомни. Васил Найденов си спомни и как заедно с именития си колега, Константин Марков от „Тангра“, Богдана Карадочева и Стефан Димитров са ходили при Вежди Рашидов и са успели да издействат пожизнени месечни пенсии за културните дейци, работили на щат към Държавно обединение „Музика“. Всички, с изключение на покойния Марков, днес дойдоха в храма "Света София", за да се простят с приятеля и колегата си. Найденов добави, че не всеки може да пише музика. „Това не е проста работа. Може би трябваше по-често да се пускат тези песни. Тази свобода на българската музика, която има какво да показва през годините – щом една песен на Киро, или пък на нас, се пее 20-30 години, това означава, че е имало смисъл да живее и заслужава да му се каже, че е постигнал нещо в областта на музиката“, отбеляза той. По думите му хора, които си прикачват табелки „аз съм композитор, аз съм текстописец, аз съм поет“, народът не ги обича. „А Киро го обичаха, „Щурците“ ги обичаха и затова те остават във времето“, заключи Найденов.

„Щастлива съм, че с Кирил Маричков сме били близки в годините, че сме споделяли еднакви мисли, защото и той, както и аз, сме родени свободни хора и демократи по душа. Но в истинския смисъл на думата, а не тая изкривена демокрация, която в момента съществува”, каза певицата Йорданка Христова, която също поднесе цветя и склони глава в последния земен път на колегата си.

„Кирил Маричков в легенда не само за мен, но и за всички, които са били захранени с рокендрола. Бях 4-5 клас, когато отидох на първия си концерт на „Щурците“. Така се заредих с енергия от него. За мен това беше кръщенето в рокендрола”, призна рок певицата Милена Славова.

„Той беше и учител, и вдъхновител. Много ни е мъчно за него”. Това заявиха братята Благовест и Светослав Аргирови по повод на кончината на Кирил Маричков.

"Всички знаят, че Кирил Маричков е голям певец, композитор и музикант. Той е човек, който кара хората да станат музиканти, т.е. такива хора като него по принцип са в основата на това други хора да искат да се занимават със същото нещо. Велик човек!" Това заяви музикантът Денис Ризов, който дойде на поклонението пред легендарния Кирил Маричков. „Аз съм музикант заради него. Много отдавна, през 1979 г., веднъж го срещнах в градинката „Кристал“ и му поискахме автограф с един мой съученик. Кирчо нямаше картички и даде по една лепенка, и помня, че тази лепенка много дълго се чудех къде да я залепя и накрая я залепих на една китара, която си купих от ЦУМ – тогава беше единствен магазин за музикални инструменти. Общо взето така станах музикант, покрай Кирчо“, разказа Денис Ризов.

Актьорът Христо Мутафчиев, който беше един от многото присъстващи на поклонението, определи Кирил Маричков като изключително добър човек, над слава и суета. „Голям музикант със стил. Спокоен човек, никога не съм го виждал да избухва”, продължи Мутафчиев.

Видео: БГНЕС

„Още от ранно детство с моята първа рок група се опитвахме да свирим музиката на „Щурците” и песните на Кирил Маричков. Той завинаги ще си остане легенда. Кирил Маричков е вдъхновител за любов, мир и свобода. Не трябва да забравяме имената на хора като него, трябва да следваме техния път”, каза музикантът Стоян Янкулов – Стунджи.

„Ще го запомним като революционер в нещата, които правеше. За България, а и за света, той беше нещо огромно. Правеше музиката си по честен начин”, отбеляза музикантът и композитор Момчил Колев.

Наско от Б.Т.Р. подчерта, че приживе Кирил Маричков неистово мразел лъжата, глупостта и простотията. „Той беше един от хората в първото Народно събрание, които свършиха страхотна работа”, допълни Атанас Пенев.

„Той беше носител на тази глътка свобода. В българската музика и в българското общество ще остави голяма следа, защото музиката му ще остане жива, тъй като е много искрена, много от сърце. Цялата му душа беше музика”, каза бившият премиер Иван Костов.

Докато в София близки и приятели изпращаха Маричков с аплодисменти, в Езиковата гимназия на Ловеч ученици и учители изпълниха заедно песента „Клетва” от филма „Вчера”. Сюжетът на лентата е вдъхновен от историята на гимназията, а самият филм се снима в нейните класни стаи.

Събития в знак на почит, любов и признателност към Щуреца бяха организирани и на други места в страната.