Коментар на Силвия Великова, Юри Велев и Петко Петков

Девет партии и коалиции имат шанс да влязат в 51-ото Народно събрание. Това сочат данните от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено в периода между 28 септември и 6 октомври сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души. Темата коментират социологът Петко Петков и журналистите Юри Велев и Силвия Великова в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Галъп": Девет партии и коалиции имат шанс за влизане в следващия парламент

"Това е актуалната картина към периода на изследването. Динамиката в обществените ситуации се изменя всеки ден и трябва да гледаме на нея като на моментна снимка. Водят ГЕРБ-СДС. Виждаме, че по-скоро ПП-ДБ се откъсва от "Възраждане". Битката за второто място предстои. На четвърто място в момента е Алианс за права и свободи - фракцията, която подкрепя Ахмед Доган. "БСП - Обденинена левица" нито се опитва да скача нагоре, нито да слиза надолу. Седи твърдо със 7,1%. "ДПС - Ново начало" набира скорост от началото на кампанията. Но има още доста дни, в които позициите може да се пренаредят", посочи социологът Петко Петков от "Галъп".

"На миналите избори ДПС беше втора политическа сила", отбеляза Великова. По думите ѝ предстои да видим какво ще се случи сега с двете фракции на партията. "В момента се състезават помежду си кой ще има по-високо представителство", добави журналистът.

"Как ще се сглоби пъзелът от тези парчета, които се мразят, карат се и си късат микрофоните? Независмо коя ще е първата сила, взела мандата, възниква разговорът за равноотдалечен премиер. Как ще се осъществи това - не ми е ясно", каза Велев.

Изследването на „Галъп интернешънъл болкан“ е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Мира Мирчева