Проф. Гарабед Минасян и Юлиян Войнов с анализ на данните

Нови данни на НСИ сочат най-ниските нива на инфлация от март 2021 година насам. Темата коментират икономистите проф. Гарабед Минасян и Юлиян Войнов в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Войнов каза, че има възможност за дефлация. И допълни, че инфлацията се понижава в цяла Европа и за пръв път падна под 2%. Икономистът посочи, че се оказва ЕЦБ да намали лихвите.

Проф. Минасян каза, че данните за инфлацията са добра новина. Той посочи, че по последни данни на Евростат през миналата година ценовото равнище на България е под 60% от средното в Европа. „Въпросът е докога можем да стоим по този начин, хубаво или лошо е, че нашите цени са най-ниските в ЕС“, запита той. „На пръв поглед би следвало да се радваме, че са ниски, но ние сме членове на ЕС, а там има явно преливане на ефекти“, допълни експертът.

НСИ: Годишната инфлация у нас е 1,2%

Войнов посочи, че „България ще стигне до европейските ценови равнища“ и това е неминуемо. Минасян каза, че ниската инфлация ни отдалечава от еврозоната. "Имаме силово подтискане на инфлацията с оглед постигане на тези цели", допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петрова