Разговор със Стояна Георгиева и Боян Стефанов

Протест срещу издигането на Борислав Сарафов като кандидат за главен прокурор се проведе във вторник. Сарафов е и единствената номинация за нов обвинител номер 1 в процедурата, която тече във Висшия съдебен съвет.

„Предизборната кампания е в полето на правораздаването - всички арести, които се случиха през последните седмици, както и процедурата по регистрацията на „ДПС – Ново начало”. Затова протестът срещу издигането на Сарафов като кандидат за главен прокурор с уместен. Но самата тема отсъства от предизборния дебат”, коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

Протест срещу издигането на Сарафов за кандидат за главен прокурор

„За добро или лошо, намирам логика темата за избор на главен прокурор да отсъства в предизборната кампания. Избирателната активност пада от вот на вот. Хората не намират не само тази, но каквато и да е друга тема, за да гласуват на изборите”, обясни политологът Боян Стефанов.

По негови думи се сблъскват принципи на легалност и легитимност. „Протестиращите смятат, че ВСС е с подценена легитимност и намират своите основания за това. Той обаче е легален, няма по-висш съдебен съвет от него”, посочи още Стефанов.

„В цялата процедура по избор на главен прокурор няма нито морал, нито справедливост. Това е един невероятен цинизъм”, каза Георгиева.

„Дълбоко вкорененият принцип за борба за власт в политиката се транспонира в общественото мнение. Повечето хора смятат, че става въпрос за битка за овладяване на позиции в съдебната власт”, обясни Стефанов.

Според Георгиева приоритети за българските избиратели са здравеопазването, доходите и образованието. „Всички недоволстват от безчинствата в здравната система и образованието. Наистина има връзка между непосредствените тревоги и проблеми и темата за правораздаването и съдебната реформа”, добави още тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова