У нас броят им се увеличава, макар и бавно

Времето е такова каквото е, но човекът става все по-груб към природата. Човешката дейност продължава да е фактор за „катастрофалната” загуба на диви животински видове. За това алармира Световният фонд за дивите животни. Според статистиката дивите животни в света са намалели с 73% за последните 50 години.

Пожар в Берковица унищожи хранилки за диви животни

Увеличават ли се или намалят популациите на диви животни в България, към този момент е трудно да се каже според специалистите. „Няма такъв качествен мониторинг не се извършва на нито един вид в българската природа, просто защото това би коствало огромни суми пари”, разказва Градимир Йовчев, парков служител в Национален парк „Централен Балкан”.

Служители на Националния парк „Централен Балкан“ откриха убита мечка

Според Градимир за последните повече от 20 години, обаче, популацията на диви животни в „Централен Балкан” се възстановява, макар и бавно. Това се дължи на все по малкото хора и обезлюдяване на районите около планините.

„По мои наблюдения през последните години, това доведе до видимо подивяване на много от местата, където преди традиционно десетилетия и дори столетия наред е имало редовно човешко присъствие, включително и животновъдство, което е било типично планинско някога. Сега вече е концентрирано ниско, то намалява и като тип поминък”, казва още той.

„Като че ли в цялата гора започнаха да се появяват животни на места, където преди е било трудно да бъдат забелязани. Това е като ефект от това опустяване на планината, в сравнение с предишни епохи от човешкото развитие”, посочва Градимир.

И така в горите вече има повече дивите кози, благороден елен и кафявите мечки, обяснява Градимир. „Мечката зависи от много от наличието на естествена храна, която в отделни години е по-силна - като буковия жълъд. Той е може би едно от най-ценните лакомства за мечката и е храна, която я енергизира най-добре”, обяснява той.

Градимир казва, че почти всичко, което съществува в европейската природа като бозайници, се намира и в „Централен Балкан”.

Вече е забелязана стабилна популация на мечки и в Средна гора и в Средна Стара планина. „Включително и енотовидно куче се среща тук-там. Единствено рисът, който е специфичен за по-западните части на Балканския полуостров, е бил нормален и за нашата територия на България, но е изчезнал преди десетилетие. Просто е бил избит от ловците, но е на път да се възвърне, има някакви зачатъци на оптимизъм”, смята Градимир.

След чумата по дивите свине в момента популацията в Централен Балкан е едва 5% от този вид, но макар и бавно се възстановява. „Пак човекът е този, който не дава възможност процесът да се случи с достатъчна скорост”, убеден е Градимир.

Повече по темата гледайте във видеото.