Той си отиде при нелеп инцидент

Близки, приятели и колеги изпратиха с аплодисменти големия български режисьор Николай Волев. Поклонението пред него бе столичния храм „Света София“ и започна в 13 ч. Волев е автор на емблематични български филми като „Господин за един ден“, „Двойникът“, „Да обичаш на инат“ и „Маргарит и Маргарита“. През 2017 г. се завърна в киното след дълга пауза с биографичната лента „Извън път“.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев каза, че Волев е можел в зародиш да открива фалша.

Актьорът Иван Велков сподели, че лайтмотив за режисьора е бил да не бъдем фалшиви, „да се търси, каквото и да струва, колкото и да е сложно и болезнено, истината, и съвършенството“.

Режисьорът Виктор Божинов каза, че Волев е един от  малкото аристократи на българското кино. И допълни, че „творецът остава жив, дори ако само един човек продължава да работи с неговия почерк“. „Почитател съм на това, което той много обичаше в киното - да разказва истории, в които, докато плачеш, можеш и да се посмееш“, сподели още Божинов.

„Директно бъркаше в раните със своите филми. Показваше системата, която по някой път унищожава човешки животи“, сподели актрисата Елена Петрова.

СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Големият режисьор Николай Волев почина при нелеп инцидент

Режисьорът ни напусна на 15 октомври след трагичен инцидент.