То е пътувало за среща с представители на общини и области в Северна България, недоволни от спирането на превози

Ръководството на българските железниците закъсня с един час за срещата в Горна Оряховица заради аварирал локомотив край гара Роман на бързия влак София - Варна, в който са пътували. Те е трябвало да се срещнат с недоволни от спирането на влакове представители на областните управи и общини в Северна България, предаде БНР.

По-късно срещата на ръководствата на "БДЖ Пътнически превози" и на Национална компания "Железопътна инфраструктура" се е състояла в Горна Оряховица. Над 2000 жители на различни населени места от Северна България са събрали протестни подписки срещу предвиденото спиране на влакове с новото разписание на БДЖ от 15 декември.

Даниел Илиев, ръководител на отдел "Организация на превозите и график за движение на влаковете" в БДЖ "Пътнически превози", заяви: "Не мога да кажа точно колко влака отпадат. Намалили сме влаковете, където са най-слаби пътникопотоците".

След 6-годишно прекъсване: Възстановиха директната жп връзка Русе-София

Силно недоволство има и в община Генерал Тошево заради спирането на единственият влак между Добрич и Кардам. Заместник-областният управител на Добрич Живко Желязков каза: "БДЖ се използва от по-бедни хора, студенти, пенсионери. Особено през зимата влакът е единственото превозно средство, което може да се движи“.

Спират се влакове и в Силистренско, особено между Самуил и Силистра, посочи заместник-областният управител Юксел Исмаил. "До сега бяха четири влака, предвиждат да останат само два. Няма да стигат до Силистра“, обясни той.

От 15 декември ще спре и експресът "Синия Дунав“, директният влак от Русе за София, защото пътникопотокът бил малък.

От общините и областните управи в Северна България завиха, че са изпратили до министъра на транспорта протестни подписки и настояват влаковете да бъдат запазени. 

Редактор: Цветина Петрова