Според тях единственият отговорен по Конституция орган следва да изпълни задълженията си без да се влияе от натиск

Действително мандатът на Висшия съдебен съвет  е изтекъл, но правомощията му не са прекратени, тъй като не е проведен нов избор, нито е започнала такава процедура за избор на членове на ВСС от Народното събрание. ВСС е постоянно действащ орган и не може да спре да функционира, поради което следва да продължи да изпълнява своите правомощия, в това число и избор на председател на Върховния административен съд и главен прокурор. Това се посочва в позиция на Камарата на следователите в България.

Съюзът на съдиите призова ВСС да не избира главен прокурор и председател на ВАС

Според тях не е редно заради нечии "конюнктурни интереси и бездействие" ВАС и прокуратурата да се окажат в сходна ситуация – без постоянни титуляри на постовете председател на Върховния административен съд и главен прокурор. Камарата смята, че поради това е необходимо единственият отговорен по Конституция орган, а именно ВСС, да изпълни задълженията си без да се влияе от натиск и съображения отвъд правото.

Следователите призовават тези, които "опитват агресивно да налагат мнението, че този състав на ВСС не е легитимен да упражнява правомощията си по избор на председател на Върховния административен съд и на главен прокурор, да не възпрепятстват функционирането и изпълнението на задълженията му".

"Процедурите за избор на административни ръководители в съдебната система следва да продължат, за да може тя да функционира адекватно на съвремието и без сътресения. Време е Народното събрание също да изпълни своите задължения, като избере съответните членове на органите с изтекъл мандат от политическата квота. Бездействието е вредно за всички", се посочва в позицията на следователите.

Какви са политическите реакции след номинацията на Сарафов за главен прокурор (ОБЗОР)

От Камарата отбелязват, че единственият кандидат за главен прокурор - Борислав Сарафов, е магистрат от кариерата, а Националната следствена служба близо шест години "далновидно бе ръководена от него". Той е един от нас, доказал се е като професионалист и човек от системата, преминал всички нива в йерархията, казват още от камарата.

А преди дни Пленумът на ВСС прие позиция, в която се посочва, че призивите да бъде спряна процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор, са призив Висшият съдебен съвет (ВСС) да наруши Конституцията, което е недопустимо.