От древността те будят въпроси и разпалват въображението

Вкаменената гора, „Божиите очи“, „Тодорини кукли“, „Сините камъни“ и крепостта „Букелон“– това са само част от мистериите на планината, които от древността будят въпроси и разпалват въображението. Тази седмица в „Темата на NOVA” Николай Василковски ни отвежда до непристъпни каньони, страховити пещери и забравени каменни градове и открива богатства, обвити в тайни и легенди.

Могъщите земни сили са изваяли в Сливенския балкан безброй скали, които хората през годините са свързвали с исторически събития и легенди. Там се намира 8-метров исполин, в който зее дупка с диаметър, колкото човек.

Застрашени от изчезване: В световен мащаб популациите на диви животни са намалели с 73%

В подножието на западните рилски склонове ерозията е създала уникален природен спектакъл от жълто-кафяви ронливи скали. Стобските пирамиди могат да удивят всеки. Уникалната мозайка от чудати форми е създадена от мощната ерозия в пясъчната скала. Според стара легенда там някога било равна земя. Двама влюбени решили да се обрекат един на друг. Майката на момичето не била съгласна и проклела дъщеря си. В деня на сватбата в района се извило дълго хоро. Булката целунала свекъра си и в този миг всички се превърнали в камък.

Повече гледайте във видеото.