Снимка: istock
В началото на годината най-много са поскъпнали олиото и брашното
Скок в цената на основни храни на пазара в началото на новата година. Това показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Най-осезаема е разликата при олиото и брашното, които поскъпват съответно с 4,3 и 3,8%.
Освен при олиото и брашното, осезаемо поскъпване има и при захарта. Сравнението е между първата седмица на тази година и последната от миналата. За този период от време захарта е поскъпнала с около 7% и в момента се търгува за малко над 2 лева за килограм. По-скъпа ще ни излезе и покупката на кисело мляко с масленост над 3%, както и на прясно мляко, където скокът е с около 2 на сто. Ръст в цените има и при пилешкото месо, и при яйцата размер М.
Съвети за изгоден пазар: Къде и какво трябва да гледаме в магазините
От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата уточняват, че цените на пазара са динамични и все още е рано да се говори за трайни тенденции.
Иванка е излязла на пазар, тъй като се готви за празник. „Ще взема една кутия бонбони, защото утре съм именичка“, посочи тя. Освен това, за трапезата търси и млечни продукти. Но забелязала, че цените на някои от тях са по-високи. „Специално на кашкавала и сиренето“, каза жената.
Според статистиката през първата седмица от новата година най-много е скочила цената на олиото, брашното и млечните продукти. „При храните, особено бързоразвалящите се, има много голяма динамика. Само в рамките на един ден може видим динамика от порядъка на 10% нагоре или 15 надолу“, обясни председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
За да откроим ясни тенденции, сравняваме цените днес с тези преди една година. „С най-голям скок първенец е зелето с около 50%. Имаме задържане на цените на кашкавала и на сиренето, трайните млечни продукти са без промяна. Но за сметка на това, при маслото, прясното мляко и киселото мляко имаме около 10% ръст, при маслото увеличението е над 13%“, допълни Иванов.
По думите на икономисти скокът на цените до голяма степен се дължи на световните пазари. „Когато сме в един общ митнически съюз с останалите богати европейски държави, цените в България започват да доближават тези в другите страни. Има и някои местни характеристики – най-забележимата беше при увеличението на хляба, което е свързано с връщането на ДДС на 20%“, подчерта Стоян Панчев.
Въпреки това, заключението на експертите е, че за шоково поскъпване не може да се говори.