Възможно е то да се приготви и в изкопан трап в земята

Дни преди Гергьовден домакинствата се запасяват с агнешко и разбира се - търсят най-доброто, прясно и свежо месо, но и на възможно по-приемлива цена. Но къде приготвянето му наистина гарантира добър резултат заради технологията на приготвянето?

Започна празникът на чевермето в Златоград (ВИДЕО)

Историята показва, че неподправения вкус се получава в пещите за печене на хляб и месни ястия. Първите са създадени преди хиляди години. Били са обикновени ями, в която древните са изпичали храна, увита в листа. После идват по-модерните, които били изработвани от камък и тухла. Подобни ползваме днес и са особено актуални по Гергьовден за крехко агнешко. 

Георги Стоянчев пази в двора си автентична фурна за печене на хляб и месо. Пещта е измазана с глина и слама, а под тях се поддават тухлите. Той обича да събира приятелите си и да опекат вкусно месо на фурната - дори без празничен повод. Тя е била модернизирана - стеснена е от три до две тави. 

"Пещта е направена от дядо ми Георги преди 50 години. По традиция на Гергьовден се събираме и печем агне. Пещта прави вкуса по-различен, автентичен", обясни Георги.

Ако човек няма фурна в имота си, но въпреки това иска да опита автентичен вкус, възможно е агнето да се опече и в изкопан трап в земята. 

Повече гледайте във видеото.