Селото отново събира над 100 майстори за Празника на баницата – съревнование по вкус, традиция и майсторлък

Още рано-рано сутринта ще ви заведем не къде да е, а на Празника на баницата в село Баница. Пролетта е сезонът, в който традиционно на много места в Северозапада се организират конкурси за това изключително вкусно българско блюдо, но един от най-почитаните е именно в село Баница — може би заради приятното съвпадение: баница в Баница.

Селото се казва така не заради ястието, а защото някога е имало минерален извор, около който се заселили предците на местните хора. Те нарекли селото Баница — умалително от "баня". Иначе местните нямат нищо против да бъдат свързвани с баницата.

Кулинарен фестивал събира майстори на баницата в село Крушовица

Теменужка Николова, с усмивка и само в едно изречение, ни представя и населеното място, и баницата, с която участва в празника вече много години.

„Вече не си спомням... може би е десета. Откакто се помня, участвам“, каза тя в предаването „Събуди се“.

„Майсторлъкът на баницата в село Баница е да се направи с майсторлък и да я направиш за някого, който като я хапне, да я запомни“, добавя Николова.

Тя ще се представи със солена баница на сач.

„Баница на сач ще направя, за да покажа по-нетрадиционен начин. Баница в тава всеки може да направи. В сач си е майсторлък!“, категорична е тя.

Зелената баница и даровете на природата от село Габрене

Теменужка я приготви пред екипа на NOVA.

„Слагаме около 400 грама сирене — аз поне така слагам, за да има. Ще сложа четири яйца, но всеки може да сложи колкото иска — може и шест. По възможност да са домашни, с хубав червен жълтък, за да са вкусни“, обяснява тя.

Затова баницата тук е на особена почит.

„Баницата я ползваме за закуска, за вечеря, понякога и за обяд. И ни е вкусно. Харесваме такива печива да правим в нашия дом. Почти винаги ги има на масата, а когато сме с приятели — задължително“, споделя Николова.

Българската баница със сирене в топ 100 на най-вкусните ястия

Днес Теменужка ще се бори с над 100 участници за приза "Майстор на баницата".

„Има предварителни заявки — досега са 130, но винаги в последния момент идват още“, казва Людмил Игнатов, представител на местното читалище.

Баниците ще бъдат оценявани от тричленно професионално жури в три категории — сладка, солена и оригинална.

А Теменужка смята, че дали вкусът на баницата е сладък или солен, е въпрос на лично предпочитание.