Заплатите на преподавателите трябва да скочат, убеден е и Сергей Игнатов

10% за мен е унизително малко като процент, но по-добре с тях, отколкото без тях”, заяви в студиото на „Здравей, България” Емил Джасим, учител в 18-то СОУ „Уилям Гладстоун” в София. 

По темата

Той коментира дали и кога ще има увеличение на заплатите на учителите с 10%. Образователният министър Меглена Кунева обяви в неделя, че нарастване на възнагражденията ще има, но в понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че не е запознат с подобна договорка.

„За мен е по-притеснително, че вместо да говорим за истинската реформа в образованието, ние отново говорим за пари. Това ли е най-важната тема в образованието? Това ли е спънката, която не позволява на нашите деца да бъдат конкурентоспособни и функционално грамотни? Притеснява ме изместването на фокуса на темата за образованието”, коментира Емил Джасим.

„Когато се казва датата, когато заплатите ще бъдат увеличени и то без да има договорка, значи има някакъв проблем. Кунева е един от най-опитните политици в България, тя знае какво говори и кога и какво трябва да каже. Друг е въпросът е, че минималната крачка е нашите училите да получават повече от средната работна заплата в страната. За да се случи това са нужни повече от 250 милиона лева. Нужни са между 350 и 500 милиона лева”, коментира бившият образователен министър Сергей Игнатов.

„Парите за 2017 година тепърва ще се договарят”, убедена е Надежда Николчева, директор на 31-во училище „Иван Вазов” в София.