Афганистанците се занимават с трафик на оръжия и наркотици, заяви Мажд Алгафари

"Тези хора не са бежанци, те са мигранти – това се вижда по лицата им. Как са преминали през оградата? Има организирани групи трафиканти". Това заяви за "Здравей, България" журналистът Мохамед Халаф по повод размириците в бежанския лагер в Харманли. 

По темата

"От вчера в България има двама премиери: един в оставка - Бойко Борисов, и един самоназначил се – Динко", отбеляза той. 

Според независимия депутат Велизар Енчев случващото се показва "провал на бежанската политика на управляващата коалиция".

Халаф изрази мнение, че е недопустимо мигрантите да използват сила срещу полицията или да унищожават държавно имущество: "Хората там живеят в лоши условия, но това не е повод да постъпват така". 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БУНТА В ХАРМАНЛИ

"Всеки, който влиза в България без документи, трябва да бъде отведен в лагер от затворен тип, докато не се установи дали е от Афганистан, Пакистан, Ирак или Сирия. След това, ако той подаде молба за бежанец, да му отключим вратата на този лагер. Дотогава той трябва да си седи в този лагер", предлага Мажд Алгафари.  

Той изтъкна, че на един млад афганистанец му трябват 10 хиляди евро, за да стигне до Германия: "Те изкарват тези пари с трафик на оръжия и наркотици".

"Ако властта не реагира адекватно, същото нещо може да се случи и в София", смята бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров, като заяви, че подбудителите на бунта в Харманли трябва да бъдат арестувани и съдени по бързата процедура.  

Вижте какво още коментираха той и останалите гости в студиото.