Причината е предвидените 30 % съкращения и замразяването на заплатите до 2014 г...

България ще остане за един час без железопътен транспорт утре преди обяд.

От 10 до 11 часа спират всички влакове. Причината – протестът на железничарите.

Решението беше взето от стачните комитети на БДЖ и Националната компания железопътна инфраструктура, след преговори с ръководствата на двете компании.

Ако не се стигне до споразумение, на 11-ти март започва спиране на влаковете от 8 до 16.

Причината е, че за преструктурирането на БДЖ и НКЖИ, ръководствата на компаниите взимат заем от Световната банка, който не е безусловен.

До 2014 г. се предвижда намаляване с не по-малко от 30 % на разходите за персонал, което означава 30 % съкращения и замразяване на заплатите до 2014 г.

Министърът на транспорта предложи по-облекчена трактовка на условията и заяви, че става въпрос за редуциране на персонала за един 4-годишен период с около 20 %, което прави около 5 % годишно.

Докато двете страни изясняват позициите си, потърпевши от спора им ще бъдат между 80 и 100 000 българи, които ежедневно пътуват с влак.

Министърът на транспорта увери, че най-сериозно засегнати от протестите няма да бъдат пътниците, а самите протестиращи, защото загубите от преустановената дейност със сигурност ще се отрази на възнагражденията им в края на месеца.

Освен от заплахата да останат без работа, железничарите се оплакват и от лошите условия на труд. Средната брутна заплата на човек в структурата на БДЖ е 640 лева.

Железничарите ще блокират железопътния транспорт с надеждата  да бъдат чути.