До 28 май ще бъдат решени проблемите на всички селища около магистрала \"Люлин\" заради нейното строителство, обеща премиерът...

До 28 май ще бъдат решени проблемите на всички селища около магистрала \"Люлин\" заради нейното строителство. Такава заръка е дал премиерът на ресорните министри, каза Бойко Борисов при пускането в експлоатация на аутобана.


Бойко Борисов каза, че ще прави проверки, докато не се оправи инфраструктурата. Той припомни, че такива проверки е правил при строителството на самата магистрала на всеки 15 дни. Борисов съобщи още, че от 1 юни в уикендите ТИР-овете по републиканските пътища ще спират да се движат. В указанията, които е дал Борисов на министрите Цветан Цветанов и Александър Цветков, обаче е посочено, че според разчетите е възможно ТИР-овете да бъдат спрени само в неделния ден.


На всички, които ще карат \"по тая скоростна магистрала\", Борисов каза: \"Да не ми чупят мантинелите\". Той добави, че в София не е останала здрава мантинела. \"От днес ТИР-овете няма да минават транзит през София\", посочи министър-председателят. Агенция \"Пътна инфраструктура\" получи днес разрешение за ползване на цялата магистрала. Това по думите на премиера се случва за първи път. Той изтъкна, че в 21 век този факт е малко срамен.

При освещаването на магистралата и церемонията за пускането й присъстваха двамата вицепремиери – Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев и министърът по усвояването на евросредствата Томислав Дончев. Магистралата бе открита в присъствието и на генералния директор на ГД \"Регионална политика\" в ЕК Дирк Анер.

Дирк Анер посочи, че за София и околните градове и села, тази магистрала означава нови възможности. \"Имаше моменти, в които бях истински отчаян\", каза Дирк Анер за строителството на магистралата в миналото. Той допълни, че българите са искали тази магистрала да се открие, така АМ \"Люлин\" от символ на трудности, проблеми и евентуален провал, се е превърнала в символ на успеха.


Премиерът Борисов заяви, че истински се радва, че Дирк Анер, човекът, при когото са пет от седемте европрограми за България, е заменил думата \"отчаяние\" с думата \"оптимизъм\", след като проследил работата през последната година. Борисов гарантира, че сроковете, поставени от правителството, ще бъдат изпълнени.

Регионалният министър Росен Плевнелиев обяви, че България ускорено излиза от транспортната изолация, която сама си е поставила. Той каза, че АМ \"Люлин\" е първата изцяло готова магистрала. Това е успех за правителство, успех за квартал \"Княжево\", успех за Перник, успех и за София, каза Плевнелиев. \"От днес София ще има много по-малко трафик и замърсяване\", каза още министър Плевнелиев./ БГНЕС