В контекста на детското затлъстяване специално внимание ще бъде отделено на бременността и влиянието на теглото на бъдещите майки върху теглото на детето.

В деветия Международен симпозиум по затлъстяване и съпътстващите го заболявания, който започва в курорта \"Албена\", ще участват над 200 специалисти от 4 континента.

Според проф. Светослав Ханджиев, акцент в дискусиите и научните доклади ще бъде затлъстяването в детска възраст, тъй като статистиката сочи, че българските ученици са едни от най-затлъстелите сред европейските си връстници.

\"Населението е под угрозата на тези излишни килограми, които представляват голям медицински и социален проблем, защото те се свързват и с редица други заболявания, на първо място диабет и всички форми на ранна атеросклероза. Това значи ранното остаряване. Всички сърдечно-съдови заболявания, които представляват две трети от причините за смъртността. България е на първо място по смъртност от мозъчен инсулт, на едно от първите места по смъртност и тежест на протичането на миокардния инфаркт и всички тези болести са свързани и със затлъстяването\", посочи проф. Ханджиев.

Участие в симпозиума ще вземат и общопрактикуващи лекари, производители на храни, майстори-готвачи. В контекста на детското затлъстяване специално внимание ще бъде отделено на бременността и влиянието на теглото на бъдещите майки върху теглото на детето. Информацията е на БНР. /БГНЕС