Как стои страната ни на фона на европейските примери – за такса смет и разделното събиране на отпадъци в Холандия?

Сумата за данък смет у нас се определя в зависимост от данъчната оценка на имота, а не от това колко боклук всъщност изхвърляме.

Как стои страната ни на фона на европейските примери – за такса смет и разделното събиране на отпадъци в Холандия?

По улиците в Холандия няма кофи за боклук и въпреки това трябва дълго време да търсим, за да видим някъде на тротоара опаковка от вафла или пък найлонова торбичка.

Кофи за боклук има само в двора на къщите. Затова отидохме на гости на семейство Грьонинген в град Хилверсум, с въпросът за какво са трите контейнера и наистина ли всеки изхвърля боклуците си разделно

За улеснение на гражданите, общината е направила график кой контейнер кога се изхвърля - съответно веднъж или два пъти месечно.

Когато холандските семейства съберат в домовете си стъклените отпадъци, идват до супермаркета, за да ги изхвърлят в специални контейнери. Дори стъклените отпадъци обаче са разделени при тях...

Никой в Хилверсум не се замисля и дали таксата, която плаща за смет, е твърде висока. А това е така, защото тя се определя от количеството изхвърлен боклук и колко души, живеят в къщата.

И така всички боклуци в Холандия се събират разделно, хората плащат такса в зависимост от това колко отпадъци са изхвърлили и освен това знаят точния ден и час, в който контейнерите им ще бъдат изчистени. 

Повече – във видеото.