Вулканичната дейност ще се засилва през следващите дни. След 50 г. в покой вулканът започна да изригва на 4 юни...

Ново мощно изригване на вулкана в Чили. Експертите предупредиха, че не се очаква той да се стабилизира скоро, а облакът вулканична пепел ще предизвика ново сериозно нарушение на въздушния трафик над Южна Америка.

 

Експертите от чилийския институт по геология обявиха, че засега не очакват вулканичната дейност да намалее. Според тях се очаква в близките дни вулканът да стане още по-активен.

 

Пуйеуе ще изхвърли повече пепел, отколкото вулканите в Исландия, които затвориха въздушното пространство над Европа. Причината е, че частиците са по-плътни и се издигат в атмосферата по-бавно.

 

След като 50 години беше в покой вулканът Пуйеуе започна да изригва на 4 юни. Облакът пепел, който изхвърли от кратера си, достигна съседна Аржентина и предизвика нарушения във въздушния трафик дори в Австралия и Нова Зеландия, които се намират на 9400 километра от другата страна на Тихия океан.

 

Това не е първото изригване на вулкан в Чили. През 2008 година застиналият от половин хилядолетие години Чайтен в Патагония изригна, а облакът достигна стратосферата на височина повече от 11 километра.

 

В страната има около 2000 вулкана, което нарежда Чили на второ място по брой след Индонезия. 50-60 от тях изригват редовно, а други 500 са активни.