Причината е продължаващата стачка заради финансовите икономии...

И днес всички полети от България до Атина са анулирани. Ако сте на почивка в южната ни съседка, очаквайте проблеми и с фериботите. Причината е продължаващата стачка в Атина заради финансовите икономии.

 

След няколко часа парламентът на Гърция трябва да гласува нов план за ограничаване на бюджетните разходи, увеличаване на данъците и приватизация на държавни фирми.

 

Това е изискване на кредиторите към южната ни съседка, за да продължи финансовата помощ към нея. Новите мерки срещат сериозна съпротива в страната.

 

Продължават общонационалната стачка и протестите пред сградата на парламента в Атина, които прераснаха в насилие. Демонстранти се опитаха да не допуснат гръцки депутати, които отиваха в парламента за важния вот. При размириците по-рано са ранени над 45 души. Десетки от най-агресивните протестиращи са арестувани.

 

Парламентът на Гърция приема план, които цели да бъдат спестени 28 милиарда и 400 милиона евро. От приватизация се предвиждат приходи в размер на 50 милиарда евро.

 

Според експерти тези финансови очаквания не са реалистични и ще бъдат постигнати много трудно. Гърция обаче трябва да намали разходите си и да привлече приходи, за да продължи да получава международна финансова помощ.

 

Страната се нуждае от десетките милиарди евро, за да покрива задълженията по външния си дълг и да не обяви фалит. Очакваните нови ограничения са изключително непопулярни в южната ни съседка.