Голяма част от тях страдат от дихателни проблеми и рани от хвърлени камъни...

И днес голяма част от полетите от България до Атина са анулирани. Ако сте на почивка в южната ни съседка, очаквайте проблеми и с фериботите. Причината е продължаващата стачка заради финансовите икономии. Въпреки общонационалния протест, прераснал в масови безредици, гръцкият парламент прие плана за съкращения със 154 срещу 138 гласа.

Докато течеше обсъждането в парламента, площадът пред него се превърна в бойно поле. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Ситуацията беше подобна на тази от изминалата нощ, когато отново в центъра на Атина избухнаха безредици. Ранени са най-малко 13 души, като голяма част от тях страдат от дихателни проблеми, рани от хвърлени камъни и други предмети. Десетки са потърсили първа помощ в кабинетите за неотложна помощ, създадени набързо в метрото.

Младежи нападнаха с камъни и греди полицейските сили, които отговориха със сълзотворен газ. Демонстрантите запалиха и два микробуса на мобилни оператори.

На фона на безредиците, парламентът подкрепи плана за съкращения на стойност 28 милиарда и 400 милиона евро и приходи от приватизация в размер на 50 милиарда евро.

Пред депутатите премиерът Георгиус Папандреу заяви, че ще направи всичко необходимо, за да бъде избегнат фалита на страната. Експерти обаче смятат, че тези финансови очаквания не са реалистични и ще бъдат постигнати много трудно.

Гърция трябва да намали разходите си и да привлече приходи, за да продължи да получава международна финансова помощ. Страната се нуждае от парите, за да покрива задълженията по външния си дълг и да не обяви фалит. Заради непопулярните мерки, от вчера Гърция е в 48-часова стачка, която почти парализира страната.