24-ма души са били арестувани в Лондон за нарушаване на обществения ред...

Стотици хиляди работници в обществения сектор във Великобритания днес стачкуват срещу намеренията на правителството на намали пенсиите и да увеличи възрастта за пенсиониране.

 

В протеста се включиха и учителите, полицаите и служителите в гранична полиция в Англия и Уелс. 24-ма души са били арестувани в Лондон за нарушаване на обществения ред.

 

Заради стачката на граничните полицаи беше нарушена работата на някои пристанища и летища. Бреговата охрана обаче функционира нормално, защото само няколко души са отказали да работят днес.

 

Британската търговска камара заяви, че очаква сериозни загуби, защото ще се наложи много родители да си вземат извънреден почивен ден. Причината е, че те трябва да се грижат за децата си, които няма да са на училище заради стачката на учителите.

 

В Шотландия стачкуват 30 хиляди души, като сред тях са и служителите в местния парламент, паспортните служби, военните учреждения, включително и във военноморските бази.

 

3000 работещи във вътрешното министерство в Северна Ирландия също протестират. Синдикатите, които свикаха протестните действия, са против намеренията на правителството да намали пенсиите и да замрази заплатите в обществения сектор.