От година и половината тенденцията е бавно намаляване на лихвите и по депозитите, и по кредитите...

Според проучване от началото на седмицата България е на трето място в региона по високи лихви, като след нас се нареждат държави като Гърци, Словакия и Чехия. С по-високи лихви от нашите са само Румъния и Унгария.

 

\"Ние сме на второ място в ЕС по най-високи лихви по депозити. Т.е. когато една система плаща много за ресурса на вложителите си, тя дава и по-скъпи кредити на тези, които искат да вземат ресурса. Докато не променим това съотношение, това ще бъде така\", обясни в \"Здравей, България\" кредитният анализатор Тихомир Тошев.

 

По думите му от година и половината тенденцията е бавно намаляване на лихвите и по депозитите, и по кредитите.

 

\"От началото на годината се радваме на значително по-добри лихви, които доближават тези от преди кризата, особено при ипотечните кредити\", допълни Тошев.

 

\"Процесът не може да изпревари цялостното подобряване на икономическата среда. От кризата се възстановяваме бавно, има проблеми в определени държави в еврозоната. Всичко това оформя цялата картина, която ни показва, че не може да очакваме скоро осезаема промяна в лихвите\", каза още кредитният инспектор.

 

Неговите лични очаквания са в рамките на следващите 4-5 години лихвите да слязат до нивата преди кризата.

 

\"От тази година хората все по-често започват да теглят кредити. Най-предпочитани остават ипотечните. При тях условията са и най-подобрени. В момента ипотечният кредит се счита за най-нискорисков продукт и за този, който го тегли, и за този, който го отпуска\", поясни още Тихомир Тошев.

 

Относно лошите кредити, той поясни, че по статистика на БНБ те са 12.9% за миналия месец, а преструктурираните са около 19%. Очакванията са му към края на 2011-та лошите кредите да започнат да намаляват.