Престъпниците се чувстват безнаказани, защитени от съдебната система, отбеляза още той...

Престъпниците се чувстват безнаказани, защитени от съдебната система или от адвокатите, които са скъпоплатени и получават хонорарите си от извършената престъпна дейност. Това обяви пред Дарик радио вътрешният министър Цветан Цветанов.


По повод данните на прокуратурата, че 97 процента от внесените обвинителни актове в съда излизат с осъдителни присъди, на фона на тезата на самия Цветанов за малкия брой присъди, вицепремиерът отново посочи оценките за нереформираната съдебна система в България. Проблемът според него била симбиозата между политическите партии и тежката организирана престъпност - статукво, което ГЕРБ се опитвал да разбие.

\"Оценките, които се дават по механизма за контрол и наблюдение на страната ни за нереформираната съдебна система, тук се визират знаковите, емблематичните дела. Никъде не се говори в тези 97% за знаковите, емблематичните фигури на прехода, защото там е проблемът\", категоричен е вицепремиерът.

Той добави, че тежката организирана престъпност през тези години е успяла благодарение на симбиозата с политически партии: \"Това щеше ли да бъде факт, щяхме ли да имаме Димата Руснака, Иван Тодоров-Доктора, щяхме ли да имаме Илия Павлов, Косьо Самоковеца, братята Маргини, щяхме ли да имаме Трактора?! Политическата система е възпроизвела, обгрижвала и изграждала тези субекти. Политическата система е назначавала тези съдии. Всичко това е една обща симбиоза и искаме да разбием това статукво. Знаете ли колко е трудно да разбиваш организирани престъпни групи, в голямата си част някои от тези бизнесмени, които днес имаме в България, са продукт на прехода. Всъщност те бяха магистрални грабежаджии, крадци, бяха престъпници. В един момент израснаха до това, че днес те са в голямата си част бизнесмени, които реално дърпат конците в демократична България\".

Запитан дали ще даде доказателства на главния прокурор, за да бъде снет имунитетът на лидери на опозицията и те да бъдат арестувани и съдени, вицепремиерът отговори: \"Какви доказателства са необходими за това предателство, което беше извършено към българския народ. Приватизацията на авиокомпанията \"Балкан\". Какво се случи с „Кремиковци\"? Цялата тази масова приватизация, която беше направена, кажете ми какво се случи след това, кажете ми какво се случи след 2006 година, когато банковият сектор се срина?!\"

В ефира на Дарик вицепремиерът Цветан Цветанов отчете, че има повече разкрити престъпления, повече задържани бандити и по-малко престъпления, извършени в страната по принцип. „Трябва да дадем заслуженото за онова, което се направи срещу тежката организирана престъпност. Магистралните грабежи са сведени до нула - от декември 2009 г. нямаме въоръжен грабеж\", каза вътрешният министър.

Като особено тревожен факт той отбеляза нарастването на престъпленията сред малолетните и непълнолетни българи.


Запитан дали иска да стане президент, Цветанов отговори: \"Не искам да стана президент, никога не съм имал такова желание. Смятам, че постът, който заемам в момента е изключително отговорен, оценката, която получавам от евроатлантическите партньори ме задължава да вървя по същия път\", категоричен бе Цветанов.