Първите му думи бяха: \"Това е най-унизителният ден в живота ми\"...

Медийният магнат Рупърт Мърдок и синът му Джеймс дадоха показания пред британския парламент. Те отговаряха на въпроси за скандала с подслушване на телефони от журналисти от таблоида \"Нюз ъв дъ уърлд\", собственост на групировката \"Нюз Корпорейшън\".

 

Двамата изразиха съжаление за случилото се, извиниха се и признаха, че вестникът не е отговорил на стандартите, които са се очаквали от него.

 

Първите думи на първото появяване на Рупърт Мърдок пред британските депутати в 40-годишната му медийна кариера бяха: \"Това е най-унизителният ден в живота ми\".

 

В отговор на въпрос Рупърт Мърдок заяви, че ръководството на компанията е било подведено и подчерта, че е работа на полицията да установи от кого. Той призна, че веднага след изборите е бил поканен от новия премиер Дейвид Камерън на чаша чай.

 

На въпрос защо е влязъл на \"Даунинг стрийт\" 10 през задния вход, Мърдок отговори: \"Направих каквото ми казаха\".

 

Шефът на \"Нюз Корпорейшън\" използвал няколко пъти същата врата и по време на предишния министър-председател Гордън Браун, стана ясно по време на слушането.

 

Световните медии отбелязват, че Мърдок се е навеждал напред, за да чуе задаваните му въпроси, а след това е обмислял дълго думите си преди да отговори.

 

Синът му Джеймс заяви, че петното, нанесено на компанията със скандала, е повод за голямо и искрено съжаление. Той призна, че трябва да се помисли по-задълбочено за журналистическата етика на служителите на компанията.

 

Джеймс поясни, че вече е уговорена схема за изплащане на компенсации на жертвите на подслушването. По последни данни на британската полиция, пострадалите са повече от 4000 души.

 

Първоначално Рупърт и Джеймс Мърдок отказаха да се явят пред комисията на британския парламент. Впоследствие промениха решението си, след като получиха специални призовки.