Тогава влиза в сила новият закон, съгласно който еднополовите двойки могат да се женят...

Лотария за хомосексуалните двойки, които искат да сключат брак на 24-ти юли ще тегли кметството на Ню Йорк. Това е първият ден, в който влиза в сила новият закон в щата, съгласно който еднополовите двойки ще могат да сключат брак.


Ще бъдат изтеглени имената на 764 двойки, но не само хомосексуални. Това е броят на сватби, които обредните домове могат да извършат за един ден.


На 24-ти юли, в неделя, Ню Йорк ще стане най-големият американски щат, в който еднополовите партньори ще могат да сключват брак. От 5-ти юли до днес обаче повече от 2600 двойки са поискали да се оженят точно на този ден като 1700 от тях са хомосексуални.


Кметът на града Майкъл Блумбърг обяви, че в петък ще стане ясно кои са щастливците, чиито имена са изтеглени в лотарията и ще получат правото да сключат брак първи.


Законът на Ню Йорк гласи, че сватба може да се състои най-рано 24 часа, след като бъдещите младоженци са подали в Общината иск за сключване на брак.


В неделя обаче 60 съдии доброволци ще провеждат заседания, с които ще бъде избегнато чакането от едно денонощие. Ако всички избрани с лотария 764 двойки се оженят, това ще бъде денят с най-много сватби в историята на Ню Йорк, съобщи градоначалникът.


До момента най-много бракове са били сключени на Свети Валентин през 2003-та година - 621 и на 610 на 8-ми август 2008-ма заради символиката на трите осмици в датата.