Атина ще има по-дълго време да върне заемите си...

Лидерите от Еврозоната се споразумяха за нов пакет помощ за Гърция на стойност 109 милиарда евро. За първи път обаче, частни кредитори ще отпуснат средства за южната ни съседка, застрашена от фалит. Общо 37 милиарда евро ще дадат банки и частни инвеститори, а Атина ще има по-дълго време да върне заемите си.

В рамките на новата програма Европейският съюз и Международният валутен фонд ще отпуснат на Гърция 109 милиарда евро. Други 37 милиарда ще дадат частните банки-кредитори.

Изкупуването на гръцките облигации на вторичния пазар ще осигури допълнително още 12,6 милиарда. Така общият принос на частния сектор в новата програма за помощ ще достигне 49,6 милиарда евро или почти една трета от общия пакет.

Атина ще получи и по-изгодни финансови условия в сравнение тези от май 2010-та година и трябва да съкрати дълговото бреме на страната, отбелязвате световните агенции. Гърция ще плати по-малко и ще има повече време да върне спасителните заеми на партньорите си от Еврозоната.

Падежът по кредитите ще бъде увеличен от сегашните 7 години и половина на минимум 15 години, а лихвата ще падне от 5.5-6 процента на 3.5 процента, се отбелязва в заключителния документ на срещата на Еврозоната. На нея бяха разработени и утвърдени и редица инструменти за укрепване на финансовия пазар на Еврогрупата. Беше договорено тези правила да се разпространят също върху Португалия и Ирландия, които сега получават финансова помощ от Евросъюза и Фонда.