Доброволка заговорила нападателя, но започнала да подозира, че има нещо нередно...

Организаторката на младежкия лагер на остров Ютьоя е сред жертвите на трагедията в Норвегия.

 

Според очевидци тя веднага е заподозряла, че има нещо нередно около мъжа, облечен в полицейска униформа.

 

Петък следобед на 22-ри юли 2011 година. 32-годишният Андерс Брайвик се качва на ферибота за остров Ютьоя. Той е облечен с полицейска униформа и вече е готов да стреля и да убива.

 

На борда е и Моника Бйоеси - по-известна като Майка Ютьоя, доброволец и организатор на младежкия лагер. Тя заговорила нападателя, защото решила, че той наистина е служител на реда.

 

Брайвик изглеждал притеснен от въпросите на Моника. Затова тя започнала да подозира, че има нещо нередно около този човек.

 

\"Той стоеше с изправен гръб и цялото му поведение показваше, че не иска да разговаря. От това, което успях да видя, реших, че той въобще няма желание да общува с никого\", разказва свидетел.

 

Когато фериботът пристига на остров Ютьоя, Моника Бйоеси веднага съобщава за подозренията си на охранителя на събитието и на полицай, който не е бил дежурен. Минути по-късно всички вече са мъртви.

 

Брайвик е открил огън по беззащитните хора и е предизвикал най-голямото кръвопролитие в Норвегия от Втората световна война насам. На възпоминателната церемония премиерът на страната отдаде своята почит и към паметта на Майка Ютьоя.

 

Партньорът на Моника - Йон Олсен, е станал свидетел на убийството. В последния момент той успял да дръпне настрани от куршумите 16-годишната им дъщеря. Но разстрелът продължава. Брайвик е поставил експлозиви до тялото на убитата Моника. Те обаче не избухват.

 

Оцелелите от касапницата са категорични - подозренията на Моника Бйоеси са предотвратили още по-голяма трагедия на острова.