Обвиняемият е признал, че е извършил убийствата, но не е пледирал виновен.

Жертвите на масовия разстрел на норвежкия остров Ютьоя са 68, обявиха официално от местната полиция. Досега се считаше, че убитите са 86. Загиналите при бомбения атентат в Осло обаче вече са с един повече - 8.

В същото време извършителят на терористичната атака заяви, че е имал съучастници. Това стана по време на първото съдебно изслушване във връзка с кървавите нападения, при които бяха убити общо 76 души. Заседанието протече при закрити врата.

Магистратите уважиха искането на прокуратурата за задържане на Андерс Беринг Брейвик за срок от 8 седмици. Съдебният състав постанови в първите 4 седмици от ареста Брейвик да бъде напълно изолиран. Той няма да има право на срещи и кореспонденции с никой друг, освен със своя адвокат.

Нападателят е обвинен в тероризъм, дестабилизиране на обществото и всяване на страх и паника в обществото. Обвиняемият е признал, че е извършил убийствата, но не е пледирал виновен. Заявил, че действията му са били шоков сигнал за норвежкия народ, който трябвало да се събуди за борба с културния марксизъм и имигрантите и да защити западната култура.

Брейвик подчертал, че получавал помощ от две терористични клетки, без да даде повече подробности.