Болните в момента са предимно деца и млади хора на възраст 25-30 години...

Епидемия от хепатит А заплашва Пловдив. Над 30 са болните, приети за лечение в Инфекциозната клиника в града. Сред настанените има и цели семейства.

 

Болните в момента са предимно деца и млади хора на възраст 25-30 години. Някои от тях наскоро са се върнали от морето. Броят на заболелите се увеличава всеки ден, което според лекарите е необичайно, тъй като вирусът се развива през есенните месеци.

 

Лекарите са обезпокоени, защото все още помнят жестоката епидемия от хепатит А, която преживя Пловдив през 2006 година.

 

Тогава броят на болните достигна 5000 души. Основно те бяха от ромския квартал \"Столипиново\". Хепатит А е известен като болестта на мръсните ръце и се предава по контактно-битов път.

 

Лекарите препоръчват суровите плодове и зеленчуци да измиваме старателно поне 2-3 пъти, защото така се намалява рискът от заразяване.

 

Не е изключено, след като хората се върнат от почивка и децата тръгнат на училище, заболеваемостта да се увеличи, прогнозират докторите и напомнят, че инкубационният период на хепатита е между 15 и 45 дни.   

Вирусът на Хепатит А се предава по фекално-орален път. Ако искаме да избегнем заразяване, трябва да пазим изключително добра хигиена.

 

Необходимо е да внимаваме какво консумираме и да дезинфекцираме не само ръцете си, но и приборите за хранене. Съветите даде главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев в студиото на \"Здравей, България\" тази сутрин.