Ако стане факт, първият в историята на САЩ фалит ще засегне директно живота на обикновените американци...

Американският президент Барак Обама и председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър се обвиниха взаимно за провала на преговорите за овладяване на дълговата криза в Съединените щати. Страната рискува да изпадне в техническа неплатежоспособност, ако до 2-ри август не бъде постигнат компромис в конгреса за вдигане на тавана на вътрешния държавен дълг.

Президентът заяви, че предложението, представено от председателя на Камарата Джон Бейнър, ще повиши тавана на дълга само колкото да отложи заплахата от неплатежоспособност със шест месеца.

Обама подчерта, че има опасност от намаляване на кредитния рейтинг, ако не бъде постигнат компромис за повишаване на тавана на дълга от 14,3 трилиона долара. Рискуваме да предизвикаме икономическа криза, причинена почти изцяло от Вашингтон, каза Обама.

Ако стане факт, първият в историята на Съединените щати фалит ще засегне директно живота на обикновените американци, предупреди държавният глава. По думите му, правителството няма да може да плаща задълженията си, сред които месечните чекове за социални помощи, помощите за ветерани и държавните поръчки за хиляди компании.

В момента, в който Обама приключи изявлението си, председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър направи необичайно възражение. Той заяви: \"Тъжната истина е, че президентът поиска празен чек преди шест месеца и днес пак иска празен чек. Това просто няма да стане\", беше категоричен Бейнър.