Спадът е от 6% и е на фона на понижаването на кредитния рейтинг на САЩ...

Търговията на борсата в Тел Авив беше временно прекратена, след регистрирания спад от 6% на фона на понижаването на кредитния рейтинг на САЩ, съобщи израелското държавно радио.

Търговията започна нормално днес, в първия ден от работната седмица в Израел, но беше прекратена заради големия спад. Водещият индекс ТА-100 намаля с 5,73% до 988,24 пункта до прекратяването на търговията, а другият индекс ТА-25 регистрира спад от 5,42% до 1 09 41.


Това е първата сесия на израелската борса след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от Стандард енд Пуърс.

Съобщението предизвика паника на международните пазари и беше разкритикувано от Вашингтон като неоправдано. Но рейтинговата агенция заяви, че американските лидери не са способни да се справят с огромния фискален дефицит и с дълговото бреме на страната.


Агенцията даде и негативна перспектива за американската икономика, заявявайки, че е възможно рейтингът й да бъде понижен отново до две години, ако не бъде постигнат напредък за намаляването на бюджетния дефицит.

В Израел сривът на борсата става ден след големите протести в цялата страна заради повишаването на цените и неравните доходи в страната. Премиерът Бенямин Нетаняху обеща реформи за намаляване на разходите за живот, но предупреди, че исканите от протестиращите широки реформи могат да въвлекат Израел във финансова криза. /АФП