Късно снощи, Уолстрийт затвори с най-голямата си загуба от 2008-ма година насам...

Азиатските пазари продължиха да се сриват заради страховете, че Съединените щати са изправени пред рецесия. Късно снощи, Уолстрийт затвори с най-голямата си загуба от 2008-ма година насам.

 

Индексът Дау Джоунс се срина с 5.6 процента, а Никкей в Япония падна с почти 5%. Борсата в Южна Корея затвори със 7.3% надолу.

 

Късно снощи, Дау Джоунс загуби 635 пункта от стойността си - най-много от декември 2008 година и шести в историята, като цената на всички продавани акции спадаше. Насдак пък се срина със 6.9%. Индексът във Великобритания падна със 178 пункта, като за първи път в 27-годишната си история той губи повече от 100 пункта от стойността си.

 

Борсата в Германия затвори с 5% надолу, а тази във Франция - с 4.7%. Сривът на Дау Джоунс стана факт въпреки уверенията на президента Барак Обама, че американската икономика е стабилна. Проблемите с дълга на САЩ, намаляването на кредитния им рейтинг, както и страховете около дълговете на държавите от Еврозоната са довели до тази ситуация, коментират експерти.

 

В същото време цената на суровия петрол продължи да спада, а тази на златото - да се повишава. Анализатори смятат, че в резултат азиатските икономики ще трябва да ревизират собствените си икономически прогнози. Сингапур вече намали предвижданията си за растеж на икономиката до 5%.